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 15-Dic-2005   Stampa la pagina corrente   Mostra la posizione di questa pagina nella mappa

Obiettivi - Goals

Finalità e Obiettivi - Mission and goals

logoThe Multidisciplinary Centre of Research on Food Sciences (Ce.R.A. - M.C.R.F.S.) of Florence University has been formally established in March 2005 and includes eight Departments of four Faculties: Agriculture, Pharmacy, Medicine and Letters. Ce.R.A. is equipped by seven laboratories:
Agroenvironmental analysis, Sensory analysis, Bioevaluation of nutrients, Analysis of molecules of nutritional and functional interest, Pathophysiology of nutrition, Molecular Biology for the characterization of mutations and polymorphism, Economy and marketing.
In the last years food security as consumer health guaranty has been one of the main themes of European policy as well as of national governments and local administrations. “Food Quality and Safety” represents a research priority of EU Programme.
Moreover, different European quality trademarks (PDO, PGI) have been assigned to typical products as guaranty of territorial typicality and consumer. At this regard, European regulation n° 178/2002 has fixed, starting from 1st January 2005, the application of a complete food traceability from production to distribution.
In this context Ce.R.A.’s targets are to valorise and exploit its interdisciplinary nature by means of synergies and knowledge in foodstuffs, nutrition and health sectors. Ce.R.A. has received a first contribution by Ente Cassa di Risparmio of Florence for the realisation of the project “Food watch centre from farm to fork: quality, typicality and health”.That contribution allowed to improve Ce.R.A.’s laboratories with modern scientific equipments, giving the opportunity in formulating interdisciplinary and competitive projects in foodstuffs and nutrition topics.

Objectives: – To favour, co-ordinate and develop interdisciplinary research; – To favour initiatives of scientific divulgation; – To participate in training and technological transfer interacting with producer and consumer organisations; – To organise courses and masters; – To promote laboratories, techniques and methodologies.

Future strategies: – To formulate co-ordinated research programs at national and European level – To strengthen links between national and international research centres – To obtain the official recognition for product and process certification – To offer services addressed to consumers and producers – To participate actively in managing academic and post-academic training.
Il Centro Interdipartimentale di Ricerca per la Valorizzazione degli Alimenti (Ce.R.A.) dell'Università di Firenze si è costituito formalmente nel marzo 2005 e comprende otto Dipartimenti di quattro Facoltà: Agraria, Farmacia, Medicina e Lettere. Il Ce.R.A. dispone di sette laboratori:
di analisi agroambientali, analisi sensoriale, valutazione dei nutrienti, analisi di molecole di interesse nutritivo e funzionale, fisiopatologia della nutrizione, biologia molecolare per la caratterizzazione di mutazioni e polimorfismo, economia e marketing.
Negli ultimi anni la sicurezza alimentare, intesa soprattutto come garanzia per la salute del consumatore, è stato uno dei temi più importanti delle politiche europee, così come dei governi nazionali e delle amministrazioni locali. “Cibo Qualità e Sicurezza” costituisce una delle priorità di ricerca del programma dell'Unione Europea.
Inoltre, differenti marchi di qualità europei (DOP, IGP) sono stati assegnati a prodotti tipici a garanzia della tipicità territoriale e del consumatore. Riguardo a questo, il regolamento europeo n° 178/2002 ha stabilito, a partire dal 1 gennaio 2005, l'applicazione della tracciabilità di filiera completa per i prodotti alimentari..
In questo contesto, gli obiettivi del Ce.R.A. sono rivolti a valorizzare e sfruttare la natura interdisciplinare del centro stesso, in termini di sinergie e conoscenze per quanto riguarda gli alimenti, la nutrizione e i vari settori relativi alla salute. Il Ce.R.A. ha ricevuto un primo contributo dall'Ente Cassa di Risparmio di Firenze per la realizzazione del progetto “Osservatorio dell'Alimento. Dalla produzione alla tavola: qualità, tipicità e salute”. Tale contributo ha permesso di dotare il Ce.R.A. di laboratori con attrezzature scientifiche e moderne, dando l'opportunità nel formulare progetti interdisciplinari e competitivi per quanto riguiarda i generi alimentari e i temi relativi alla nutrizione.

Obiettivi:

Favorire, coordinare e sviluppare ricerche interdisciplinari;

Favorire iniziative di divulgazione scientifica;

Partecipare alla formazione ed al trasferimento di tecnologie interagendo con le organizzazioni di produttori e consumatori;

Organizzare corsi e master;

Promuovere le ricerche di laboratorio, migliorando le tecniche e le metodologie.


Strategie future:

Formulare programmi di ricerca coordinate a livello nazionale ed europeo

Rafforzare il collegamento fra i centri di ricerca nazionali ed internazionali

Ottenere il riconoscimento ufficiale la certificazione dei prodotti e dei processi

Offrire servizi rivolti a consumatori e produttori

Partecipare attivamente nella gestione della formazione accademica e post-accademica.

 

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